Μία από τις ισχυρότερες ψυχρές εισβολές της τελευταίας δεκαετίας, τουλάχιστον για τα δυτικά και βόρεια Βαλκάνια, ξεκινάει αυτή την ώρα. Το πιο σημαντικό φαινόμενο αυτής της κακοκαιρίας που μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα και καταστροφές θα είναι ο παγετός που θα σημειωθεί ακόμα και περιοχές της νότιας ηπειρωτικής χώρας και της Πελοποννήσου (περιλαμβάνεται η Αττική) που δεν είναι και τόσο συχνός, ενώ στην κεντρική και βόρεια Ελλάδα θα είναι τοπικά ισχυρός (ελάχιστη κάτω από τους -10) ή και ολικός (μέγιστη όχι πάνω απο 0). Ως εκ τούτου συνίσταται:

*Μάζεμα ή κατάλληλη προστασία των ευαίσθητων οπωροκηπευτικών.

*Ειδικά κατά τις βραδινές ώρες να παραμένουν ελάχιστα ανοιχτές οι βρύσες του σπιτιού για την αποφυγή παγώματος των σωληνώσεων.

*Προσοχή κατά την οδήγηση, ειδικά στο επαρχιακό οδικό δίκτυο με κακό φωτισμό, ο πάγος πολλές φορές υπάρχει αλλά δε φαίνεται!

*Νιφάδες είναι πιθανό να δουν από απόψε το βράδυ μέχρι αύριο (7/1) το πρωί περιοχές με χαμηλό υψόμετρο της δυτικής Ελλάδας που σπάνια βλέπουν, όπως η Πάτρα, το Αγρίνιο και τα ημιορεινά του Ιονίου.

Σταδιακή υποχώρηση του κρύου φαίνεται από τις αρχές της νέας εβδομάδας.

Πιο αναλυτικά για Αττική:

Υπόλοιπη μέρα σήμερα 6/1

Η αυξωμειούμενη συννεφιά και οι τοπικές βροχές θα συνεχιστούν. Από το απόγευμα πρόσκαιρες χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα γύρω ορεινά, από το βράδυ στα ημιορεινά και κατά τη διάρκεια της νύχτας  στα βόρεια προάστια. Η θερμοκρασία σε συνεχή πτώση, κυρίως από το απόγευμα. Οι νότιοι άνεμοι ήδη έχουν εξασθενίσει και από αργά το απόγευμα θα στραφούν σε βόρειους και θα ενισχυθούν σε μέτριους έως ισχυρούς και στα ανατολικά πολύ ισχυρούς.

Σάββατο 7/1

Νεφώσεις με χιονοπτώσεις ανά διαστήματα και μέχρι το μεσημέρι χιονόνερο στο κέντρο της πόλης και τα νότια παραθαλάσσια του νομού, θα υπάρχουν και διαστήματα βελτίωσης, κυρίως το μεσημέρι. Από το απόγευμα οι χιονοπτώσεις στα βόρεια και ανατολικά του νομού κατά διαστήματα θα είναι πιο πυκνές και θα χιονίσει παροδικά σε όλο το νομό και στην Αθήνα. Η θερμοκρασία σε μεγάλη πτώση, το κρύο θα είναι ιδιαίτερα έντονο και από το βράδυ ΤΣΟΥΧΤΕΡΟ. Άνεμοι από βόρειες διευθύνσεις μέτριοι έως ισχυροί και στα ανατολικά πολύ ισχυροί.

Κυριακή 8/1

Νεφώσεις με χιονοπτώσεις ανά διαστήματα πιο πυκνές, κυρίως στα βόρεια και ανατολικά του νομού. Από νωρίς το μεσημέρι τα φαινόμενα σταδιακά θα περιοριστούν στα βόρεια και ανατολικά και θα εξασθενήσουν. Το κρύο θα είναι ΤΣΟΥΧΤΕΡΟ. Άνεμοι από βόρειες διευθύνσεις μέτριοι έως ισχυροί και στα ανατολικά πολύ ισχυροί.

Χιονοστρώσεις, παγετός και προοπτική της νέας εβδομάδας

Από τα παραπάνω φαινόμενα σημαντικές χιονοστρώσεις αναμένεται να υπάρξουν στα βόρεια προάστια και στα ορεινά-ημιορεινά του νομου, καθώς και σε λοιπά προάστια με υψόμετρο άνω των 300 μέτρων. Πρόσκαιρη μικρής έκτασης ή μερική χιονόστρωση είναι πιθανή από τη νύχτα του Σαββάτου και μέχρι το πρωί της Κυριακής και στις υπόλοιπες περιοχές του νομού (περιλαμβάνεται το κέντρο της Αθήνας). Πέραν αυτού τονίζεται ότι τις νυχτερινές και πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής και της Δευτέρας θα έχουμε παγετό στο νομό ο οποίος στα βόρεια και σε περιοχές μακριά από τη θάλασσα θα είναι τοπικά περισσότερος. Το κρύο, αν και με κάπως μειωμένη ένταση, αναμένεται να συνεχιστεί μέχρι και την Τετάρτη. Υπαρκτό είναι το ενδεχόμενο υποτροπής του χιονιά την Τρίτη, ωστόσο η ένταση αυτής και οι περιοχές που θα χιονιστούν (πιο πιθανό ορεινά και ημιορεινά) δεν μπορούν να ειπωθούν από τώρα με ακρίβεια.