Παρελθόν αποτελεί και η 2η ψυχρή εισβολή και κάπου εδώ θα ήθελα να κάνω έναν απολογισμό των προβλέψεών μου για τις δύο μεγάλες ψυχρές εισβολές που είχαμε. Στη μεν πρώτη (της Πρωτοχρονιάς), θα έβαζα στον εαυτό μου ένα 9/10, καθώς θεωρώ ότι γενικά τα πήγα πολύ καλά και μόνο κάτι λεπτομέρειες διαφοροποιήθηκαν στην πραγματική εξέλιξη και μάλιστα θεωρώ επιτυχία το ότι ενώ πολλοί ανέμεναν αξιόλογες χιονοπτώσεις-χιονοστρώσεις μέχρι πολύ χαμηλά, τελικά αυτές περιορίστηκαν στα ημιορεινά (400-500 μέτρα και πάνω) όπως είχα αναφέρει εδώ και από εκεί και κάτι ότι σημειώθηκε ήταν πρόσκαιρο και τοπικό. Στη δεύτερη πάλι θεωρώ ότι τα πήγα μέτρια, 6/10, καθώς ειδικά το βράδυ της Δευτέρας 5/1 όσο και τα Θεοφάνεια 6/1 περίμενα σαφώς περισσότερα φαινόμενα από τα όσα εκδηλώθηκαν. Αξίζει να αναφερθεί ότι το διάστημα αυτό των δύο ψυχρών εισβολών καταγράφηκε στο σταθμό μου η χαμηλότερη θερμοκρασία από το 2012 και επίσης μέσα σε 10 μέρες καταγράφηκαν 5 με χιονόπτωση, έστω πολύ ασθενή, καθόλου άσχημα αν αναλογιστεί κανείς ότι ο κοντινότερος σταθμός της ΕΜΥ (Ελληνικό), έχει κλιματική τιμή περίπου 1,4 μέρες χιονιού το χρόνο! Μπορείτε να δείτε στο σύνδεσμο παρακάτω πώς κατέγραψα σε βίντεο τα φαινόμενα αυτό εδώ στο Φάληρο:

https://www.youtube.com/playlist?list=PL0f8X4iQLjAARGP64DEDZTi_ZdXGTCirG

Από ότι φαίνεται όμως ο καιρός μας επιφυλάσσει και τρίτη απανωτή ψυχρή εισβολή, μετά την άνοδο της θερμοκρασίας τις δύο τελευταίες μέρες. Η εισβολή αυτή βέβαια θα είναι μικρότερη τόσο σε διάρκεια όσο και σε ένταση ψύχους από τις δύο προηγούμενες, ωστόσο είναι αρκετά πιθανό η είσοδός της να είναι η πιο βίαιη και θεαματική όλων. Πιο συγκεκριμένη, αύριο Δευτέρα 12/1 τις πρωινές ώρες ψυχρό μέτωπο με πολύ καλή υποστήριξη σε όλα τα στρώματα της ατμόσφαιρας θα διασχίσει γρήγορα το νομό μας. Έχω χρόνια να δω ένα τόσο καλά δομημένο ψυχρό μέτωπο από τα Βαλκάνια να κατεβαίνει προς την περιοχή μας. Η διαφορά θερμοκρασίας σε όλα τα επίπεδα της ατμόσφαιρας είναι της τάξεως των 10+ βαθμών Κελσίου εκατέρωθεν του μετώπου, με πιο απλά λόγια, θα έχουμε απότομη πτώση της θερμοκρασίας γύρω στους 10 βαθμούς σε όλα τα στρώματα της ατμόσφαιρας μέσα σε πολύ λίγες ώρες. Μία τόσο απότομη και μεγάλη μεταβολή προκαλεί έντονα φαινόμενα με τη μορφή καταιγίδων και πολύ δυνατών ριπαίων ανέμων. Τέτοιες απότομες μεταβολές πιθανότατα εννοούσαν οι παλιοί όταν έλεγαν ότι με μία βροντή ο καιρός άλλαξε από τη βροχή στο χιόνι. Πιο αναλυτικά για την Αττική αύριο Δευτέρα 12/1:

Αρχικά νεφελώδης γενικά καιρός με μέτριους νοτιοδυτικούς ανέμους, από αργά το πρωί και το μεσημέρι θα έχουμε ραγδαία επιδείνωση με απότομη πτώση της θερμοκρασίας, βροχές, καταιγίδες, χιόνια στα ορεινά και σταδιακά στα βόρεια του νομού και στα ημιορεινά, καθώς και πολύ ισχυρές έως θυελλώδεις ριπές του ανέμου που θα στραφεί σε πιο βόρειες διευθύνσεις. Τα φαινόμενα πρόσκαιρα δεν αποκλείεται να είναι έντονα και πάνω στα ισχυρά φαινόμενα να έχουμε εκπλήξεις με στερεές κατακρημνίσεις μέσα στη βροχή και χαμηλότερα, ιδίως στα βόρεια του νομού. Από το απόγευμα τα φαινόμενα σταδιακά θα εξασθενήσουν, θα παραμείνουν όμως οι ισχυροί βόρειοι άνεμοι και το κρύο θα είναι αισθητό.

Από την Τρίτη θα έχουμε σταδιακή βελτίωση του καιρού και για τουλάχιστον μία εβδομάδα φαίνεται ότι ήρθε η σειρά για τις αλκυονίδες ημέρες.