Από τα τέλη Οκτωβρίου, στη χώρα μας και την ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου επικράτησαν αντικυκλωνικές συνθήκες με ελάχιστα διαλείμματα, οπότε, είχαμε σχετικά ξηρές για την εποχή συνθήκες και ήπιες θερμοκρασίες, ειδικά κατά τη διάρκεια της μέρας. Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία η αλλαγή του χρόνου θα φέρει και θεαματική αλλαγή της κυκλοφορίας με εντυπωσιακή κατάρρευση του αντικυκλώνα αυτού σε βορειότερα γεωγραφικά πλάτη (Σκανδιναβία). Η κίνηση αυτή του αντικυκλώνα θα έχει ως αποτέλεσμα να βρουν δίοδο προς τα Βαλκάνια εξαιρετικά ψυχρές αέριες μάζες από τα βάθη της Σιβηρίας, οι οποίες θα επηρεάσουν και την χώρα μας την παραμονή και ανήμερα της Πρωτοχρονιάς, δίνοντας πολύ τσουχτερό κρύο στη χώρα μας και, αν και ως επί το πλείστον δε φαίνονται έντονα φαινόμενα, νιφάδες θα μέχρι και παραθαλάσσιες περιοχές της ηπειρωτικής χώρας. Σε πιο μεσοπρόθεσμο επίπεδο, από τη δεύτερη μέρα του 2016 φαίνεται να 'σπάει' και το τελευταίο πόδι του αντικυκλώνα στη Μεσόγειο, με αποτέλεσμα την αποκατάσταση της ροής των διαταραχών από τα δυτικά προς τη χώρα μας, οπότε φαίνεται να μπαίνουμε σε μία περίοδο με νοτιάδες, κανονικές έως λίγο πάνω από τις κανονικές θερμοκρασίες για την εποχή, βροχές στα πεδινά και χιόνια στα ορεινά.

Για την Ελλάδα το επόμενο τριήμερο τονίζονται, πέρα των εξαιρετικά χαμηλών θερμοκρασιών, ειδικά τα εξής:

- Από την Πέμπτη 30/12 έως μεσημέρι της Παρασκευής 31/12 αξιοσημείωτες χιονοπτώσεις σε κεντρική-δυτική Μακεδονία και Θεσσαλία, πιθανώς πιο πυκνές στα ορεινά, από τη νύχτα πιθανώς νιφάδες να δει και το κέντρο της Θεσσαλονίκης. Από το μεσημέρια τις 31/12 τα φαινόμενα σταδιακά θα εξασθενήσουν στις περιοχές αυτές.

- Από το απόγευμα της Πέμπτης 30/12 πυκνές έως πολύ πυκνές χιονοπτώσεις στα ορεινά της Πελοποννήσου, ειδικά της κεντρικής και ανατολικής. Πυκνές χιονοπτώσεις ανά διαστήματα και στα ορεινά της κεντρικής, ανατολικής Στερεάς και Εύβοιας. Μέχρι τη νύχτα θα χιονίσει σε όλα τα ημιορεινά των περιοχών αυτών, νιφάδες θα δουν ακόμα και πεδινές περιοχές της Εύβοιας, της βόρειας Στερεάς και πιθανώς της υπόλοιπης Στερεάς και της βορειοανατολικής Πελοποννήσου. Λίγα χιόνια θα πέσουν και στα ορεινά της υπόλοιπης Στερεάς και της Κεφαλλονιάς.

- Πρόσκαιρες αραιές νιφάδες στις 31/12 ίσως δουν και περιοχές της δυτικής Στερεάς με χαμηλό υψόμετρο.

- Χιονοπτώσεις ανά διαστήματα θα δουν τα ορεινά και ημιορεινά στις Κυκλάδες και την Κρήτη στις 31/12 και την 1/1, χωρίς να είναι όμως ο τυπικός χιονιάς καιρός για τις περιοχές αυτές.

- Χιονοπτώσεις ανά διαστήματα μέχρι τα παραθαλάσσια, χωρίς όμως κάτι έντονο, στα νησιά του βορείου Αιγαίου.

- Στην Ανατολική Μακεδονία και τον Έβρο λίγες αραιές νιφάδες άνευ σημασίας στις 30/12, κυρίως στα ορεινά.

- Ομοίως λίγα χιόνια, χωρίς κάτι ιδιαίτερο, κυρίως στις 30/12, στην Ήπειρο.

Ειδικότερα για την Αττική:

Τετάρτη 30/12: Νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και θα σημειωθούν ασθενείς βροχές, χιόνια στα ορεινά και γρήγορα στα ημιορεινά. Το βράδυ νιφάδες θα πέσουν στα βόρεια προάστια και κατά τη διάρκεια της νύχτας στο κέντρο της Αθήνας. Άνεμοι βόρειοι-βορειοανατολικοί μέτριοι ενισχυόμενοι σταδιακά σε ισχυρούς και στα ανατολικά πολύ ισχυρούς. Η θερμοκρασία σε συνεχή πτώση όλη την ημέρα, στην αρχή της ημέρας θα είναι γύρω στους 12 βαθμούς και η ελάχιστη θα σημειωθεί λίγο πριν το τέλος της ημέρας, στους 3-4 βαθμούς.

Πέμπτη 31/12: Ήδη από την αλλαγή της ημέρας νιφάδες θα πέφτουν στο κέντρο της Αθήνας και μέχρι τα ξημερώματα ακόμα και σε παραθαλάσσιες περιοχές του νομού. Τα φαινόμενα αναμένεται να είναι κατά κανόνα ασθενή, ειδικά όσο δυτικότερα πηγαίνουμε στο νομό, ωστόσο οι θερμοκρασίες όλη την υπόλοιπη μέρα θα είναι τόσο χαμηλές που ό,τι πέφτει θα είναι νιφάδες, ακόμα και σε παραθαλάσσιες περιοχές, πιο συγκεκριμένα δεν αναμένεται να ξεπεράσει τους 4 βαθμούς πουθενά ενώ ακόμα και στα παραθαλάσσια η ελάχιστη θα είναι στους 0 με 1 βαθμούς. Άνεμοι βόρειοι μέτριοι έως ισχυροί και στα ανατολικά έως πολύ ισχυροί. Αξιοσημείωτη χιονόστρωση θα υπάρξει μόνο σε ορεινές-ημιορεινές περιοχές. Αξίζει να σημειωθεί η πιθανότητα να πέφτουν νιφάδες κατά την αλλαγή του χρόνου στο κέντρο της Αθήνας και γενικότερα σε πεδινές παραθαλάσσιες περιοχές, κάτι που έχει να συμβεί από το 1992.

Παρασκευή 1/1: Η Πρωτοχρονιά θα ξεκινήσει με συνθήκες παρόμοιες με της παραμονής, αν και σταδιακά οι άνεμοι θα εξασθενήσουν και θα υπάρξει σχετική ύφεση της κακοκαιρίας προς το μεσημέρι, αν ο ουρανός θα παραμείνει γενικά νεφελώδης και το κρύο θα είναι έντονο με τη θερμοκρασία να μην ξεπερνάει πουθενά στο νομό τους 5 βαθμούς. Μετά το μεσημέρι υπάρχει το ενδεχόμενο υποτροπής με χιονοπτώσεις μέχρι πολύ χαμηλά υψόμετρα και στα απολύτως πεδινά-παραθαλάσσια να το γυρίσεις σταδιακά σε χιονόνερο, ωστόσο τα στοιχεία παραμένουν ακόμα ρευστά και θα υπάρξει νεώτερη ενημέρωση για αυτό.

Καλή Πρωτοχρονιά!