Μετά το κύμα ψύχους της Πρωτοχρονιάς ο καιρός στο νομό μας, παρά το ότι είχαμε κάποιες παροδικές βροχές και καταιγίδες, θύμιζε πιο πολύ φθινόπωρο παρά χειμώνα, αφού η θερμοκρασία ήταν σε υψηλά έως πολύ υψηλά για την εποχή επίπεδα. Το σκηνικό αυτό θα αλλάξει άρδην καθώς από αύριο μας έρχεται σημαντική μεταβολή του καιρού η οποία, αρχικά, θα δώσει αρκετές βροχές και καταιγίδες συνοδεία πολύ δυνατών νοτιάδων και από τη Δευτέρα χιονιά με δυνατούς βοριάδες που θα ασπρίσει τα πάντα γύρω από την Αθήνα, σταδιακά θα χιονίσει στα βόρεια προάστια και πρόσκαιρα ίσως μέσα στην πόλη. Το κρύο που θα φέρει αυτή η μεταβολή φαίνεται να έρχεται για να μείνει, οπότε μπαίνουμε σε μία περίοδο αρκετών ημερών με χειμωνιάτικες θερμοκρασίες και πιθανότητες για υποτροπές με νέες χιονοπτώσεις.

Πιο αναλυτικά για τις επόμενες ημέρες:

Σάββατο 16/1/2016

Νεφώσεις που γρήγορα θα αυξηθούν και θα δώσουν βροχές, από το απόγευμα τα φαινόμενα θα ενταθούν και θα εκδηλωθούν και καταιγίδες. Άνεμοι νότιοι μέτριο έως ισχυροί, βαθμιαία θα ενισχυθούν σε ισχυρούς έως πολύ ισχυρούς και στο Σαρωνικό και τα ανατολικά θυελλώδεις. Θερμοκρασία σε ήπια επίπεδα.

Κυριακή 17/1/2016

Αρχικά νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες, από το μεσημέρια θα έχουμε ύφεση των φαινομένων. Άνεμοι αρχικά νότιοι πολύ ισχυροί, από το πρωί θα στραφούν σε δυτικούς μέτριους. Θερμοκρασία σε μικρή πτώση.

Δευτέρα 18/1/2016 - Τρίτη 19/1/2016

Από νωρίς το πρωί της Δευτέρας βροχές και χιόνια αρχικά στα ορεινά και γρήγορα στα ημιορεινά, από το απόγευμα θα χιονίσει στα βόρεια προάστια και στις υπόλοιπες περιοχές θα πέφτει χιονόνερο. Κατά τη διάρκεια της νύχτας και το πρωί της Τρίτης δεν αποκλείεται σε κάποιες εξάρσεις να χιονίσει πρόσκαιρα και στο κέντρο της Αθήνας αλλά θα υπάρχουν εναλλαγές με χιονόνερο και παύσεις των φαινομένων που θα είναι περισσότερες όσο πιο νότια προς τα παράλια του Σαρωνικού κινούμαστε. Από το μεσημέρι της Τρίτης τα φαινόμενα σταδιακά θα εξασθενήσουν και θα περιοριστούν στα βόρεια και ανατολικά του νομού. Χιονόστρωση θα υπάρχει σε όλες τις περιοχές με υψόμετρο 200-300 μέτρα και πάνω στα βόρεια και 300-400 στα νότια του νομού, το κλασσικό χιονοόριο του ΟΑΚΑ ίσως γίνει όριο χιονόστρωσης αυτή τη φορά, ενώ σε όλες τις περιοχές του νομού από 500-600 μέτρα και πάνω θα έχουμε σημαντική χιονόστρωση που μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στους δρόμους και τις μετακινήσεις. Η θερμοκρασία σε συνεχή σημαντική πτώση από το πρωί της Δευτέρας, από το βράδυ της ίδιας μέρας το κρύο θα είναι τσουχτερό. Άνεμοι από βόρειες διευθύνσεις ισχυροί έως πολύ ισχυροί με μικρή εξασθένιση από το βράδυ της Δευτέρας.

Σημειώνεται ότι, όσο αναφορά τον χιονιά, καθώς μιλάμε για 3-4 μέρες μπροστά, ενδέχεται να υπάρξουν μικροαποκλίσεις στα αναφερόμενα υψόμετρα, ωστόσο η γενική εικόνα θα είναι η παραπάνω.