Εκ του μετεωρολογικού σταθμού Παλαιού Φαλήρου ανακοινώνονται τα εξής:

Ο Φεβρουάριος του 2016 έκλεισε με μέση τιμή θερμοκρασίας 14,7 βαθμούς Κελσίου, διαλύοντας το προηγούμενο ρεκόρ του σταθμού από το Φεβρουάριο του 2005 που υπάρχουν δεδομένα, το οποίο ήταν 13,5 βαθμοί το Φεβρουάριο του 2010. Παράλληλα, σύμφωνα με τις καταγραφές του κοντινού σταθμού του Ελληνικού, πρόκειται για το θερμότερο Φεβρουάριο στην ευρύτερη περιοχή τουλάχιστον από το 1966.

Επίσης, η απόκλιση από την κλιματική τιμή του Ελληνικού της θερμοκρασίας αυτής είναι +4,1, συντρίβοντας το προηγούμενο ρεκόρ απόκλισης από τον Οκτώβριο του 2004 που υπάρχουν δεδομένα, το οποίο ήταν +3,4 το Νοέμβριο του 2010.

Ακόμα, ο Φεβρουάριος του 2016 είναι ο θερμότερος χειμερινός μήνας κατά το ίδιο διάστημα, μέχρι τώρα ήταν ο Δεκέμβριος του 2010 με 14,1 βαθμούς, ο οποίος στατιστικά είναι λίγο θερμότερος από τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο.

Η μέγιστη θερμοκρασία που καταγράφηκε τον Φεβρουάριο του 2016 ήταν 22,9 βαθμοί, η δεύτερη μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί για το ίδιο διάστημα χειμερινό μήνα, μετά το 23,6 της 1/1/2010.

Τέλος να τονιστεί ότι, οι 14,7 βαθμοί ξεπερνούν και τη μέση μέγιστη θερμοκρασία για τον Φεβρουάριο σύμφωνα με τα κλιματικά του Ελληνικού, η οποία είναι 14,1 βαθμοί.

Έχουμε συνηθίσει ως ακραία καιρικά φαινόμενα να θεωρούμε το χαλάζι, τους τυφώνες, τις πλημμύρες, τους καύσωνες, ωστόσο, μία συμπεριφορά σαν αυτή του Φεβρουάριου 2016 μόνο ως ακραίο καιρικό φαινόμενο μπορεί να χαρακτηριστεί, ακόμα και αν μιλάμε για μία παρατεταμένη περίοδο υψηλών θερμοκρασιών και όχι για κάποιο πολύ έντονο φαινόμενο μικρής διάρκειας. Η σύγκριση με τα δεδομένα των 10-11 ετών του σταθμού του Παλαιού Φαλήρου είναι ενδεικτική, ακόμα και οι λίγες ενστάσεις όμως διαλύονται όταν συγκρίνουμε με τα περίπου 50 χρόνια δεδομένων του κοντινού Ελληνικού και τα αποτελέσματα είναι σχεδόν ίδια. Όποιος αμφισβητεί τη θέρμανση των τελευταίων ετών πλέον είτε δεν είναι σωστά ενημερωμένος είτε έχει κάποιο συμφέρον να το κάνει. Σε κάθε περίπτωση, η συμπεριφορά του Φεβρουαρίου 2016 χρειάζεται μελέτη και παρακολούθηση καθώς, αν αυξηθεί η συχνότητα εμφάνισής της, θα έχουμε σημαντικές επιπτώσεις στις ισορροπίες και τους κύκλους της φύσης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Κλείνοντας να σημειωθεί ότι ο Φεβρουάριος 2016 έκλεισε και ξηρός, με 16,2 χιλιοστά, τιμή όμως που δεν είναι ακραία, ο Φεβρουάριος του 2008 ήταν ξηρότερος με 9,6 χιλιοστά.

Καλό μήνα!