Δεν είναι ούτε η θέση ούτε η πρόθεσή μου να κρίνω κάποιον. Πριν προχωρήσω όμως, είμαι υποχρεωμένος να επισημάνω ότι, από επιστημονικής-μετεωρολογικής σκοπιάς, καιρική πρόγνωση για δύο εβδομάδες και ακόμα περισσότερο για ένα μήνα μπροστά δεν μπορεί να γίνει. Αφήνω στην κρίση του καθενός τις διάφορες σελίδες που ισχυρίζονται το αντίθετο. Παρακάτω θα γράψω κάποια πράγματα, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να θεωρηθούν όμως ως πρόγνωση, παρά ως γενική εκτίμηση της πιθανής τάσης του καιρού τις ημέρες του Πάσχα.

Ο Απρίλιος μέχρι στιγμής έχει κυλήσει πολύ ζεστός, ειδικά την τελευταία εβδομάδα, αύριο και μεθαύριο θα έχουμε την κορύφωση με μέγιστες 30-32 και ίσως λίγο παραπάνω σε περιοχές επιρρεπείς στη ζέστη της ηπειρωτικής χώρας (με χαμηλό υψόμετρο και μακριά από τη θάλασσα). Οι τιμές αυτές είναι εξαιρετικά υψηλές για Απρίλη. Από την Τετάρτη θα έχουμε πτώση της θερμοκρασίας η οποία θα επανέλθει στα κανονικά για την εποχή επίπεδα. Τα μοντέλα δείχνουν μία τάση δημιουργίας αυλώνα στην κεντρική Ευρώπη, με πιο απλά λόγια ένα ποτάμι ψυχρών αερίων μαζών από βόρεια της Σκανδιναβίας προς την βόρειο και κεντρική Ευρώπη. Η άκρη του ποταμιού αυτού θα φτάσει αρκετά ανατολικά ώστε προκαλέσει τη μεσοβδόμαδη πτώση της θερμοκρασίας στη χώρα μας. Από εκεί και πέρα, η μετέπειτα εξέλιξη του καιρού προς τις ημέρες του Πάσχα θα κριθεί από το που θα πάει η ροή του ποταμιού αυτού. Αν διατηρηθεί αρκετά ανατολικά τότε θα έχουμε κανονικές ή κάτω από τις κανονικές θερμοκρασίες και αρκετές αστάθειες σε όλη τη χώρα. Αν, όπως φαίνεται ως τώρα το επικρατών σενάριο, η κυκλοφορία την εκτρέψει δυτικότερα και επικεντρωθεί στην κεντρική Ευρώπη, τότε θα έχουμε γύρω στις κανονικές θερμοκρασίες και κάποιες λίγες αστάθειες στα ορεινά, κυρίως της βόρειας χώρας. Τέλος υπάρχει το σενάριο ακόμα πιο δυτικής κίνησης κάτι που θα φέρει νέα θερμή εισβολή και ζέστες. Με βάση αυτά, για τις ημέρες του Πάσχα, οι πιθανότητες αυτή τη στιγμή είναι κάπως έτσι:

60%: Κανονικές για την εποχή θερμοκρασίες (22-24) και αστάθειες σε ορεινές περιοχές, κυρίως στη βορειότερη χώρα, σχετικά τυπικές για την εποχή συνθήκες.

30%: Νέα θερμή εισβολή, ζέστες, καλοκαιρινές συνθήκες και μέγιστες στα ηπειρωτικά κοντά στους 30 βαθμούς.

10%: Πιο εκτεταμένες αστάθειες σε όλη τη χώρα, κανονικές έως χαμηλότερες από τις κανονικές θερμοκρασίες.

Θα υπάρξει νεώτερη εκτίμηση σε περίπου μία εβδομάδα.