Εντυπωσιακά θα μας αποχαιρετήσει το 2016 στην Αττική αφού θα έχουμε χιονιά τις τελευταίες μέρες του ο οποίος, για τα βόρεια προάστια, είναι πολύ πιθανό να είναι μεγάλος. Πιο αναλυτικά:

Τετάρτη 28/12

Παροδικά αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και χιόνια στην Πάρνηθα και σταδιακά στα υπόλοιπα ορεινά. Άνεμοι από βόρειες διευθύνσεις ασθενείς που από το βράδυ θα γίνουν ΒΒΔ με σταδιακή ενίσχυση. Θερμοκρασία σε μικρή πτώση.

Πέμπτη 29/12

Μετά την αλλαγή της ημέρας και κυρίως προς τα ξημερώματα θα έχουμε ραγδαία μεταβολή του καιρού με θυελλώδεις ΒΒΔ ανέμους, κάθετη πτώση της θερμοκρασίας και χιόνια σε όλα τα ορεινά και ημιορεινά, τα βόρεια προάστια και σταδιακά στην Αθήνα, μέχρι το πρωί πρόσκαιρα θα χιονίσει μέχρι και σε παραθαλάσσιες περιοχές, τονίζεται η βιαιότητα της μεταβολής αυτής, δεν αποκλείεται σε περιοχές με πολύ χαμηλό υψόμετρο να έχουμε χιονοχάλαζο και να σημειωθούν ηλεκτρικά (χιονοκαταιγίδες), κυρίως στα βόρεια του νομού. Από το μεσημέρι τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν και θα λάβουν παροδικό χαρακτήρα με επίκεντρο τα βόρεια-ανατολικά του νομού, οι άνεμοι θα στραφούν σε ΒΒΑ πολύ ισχυρούς και στα ανατολικά θυελλώδεις, σε περιοχές με υψόμετρο κάτω των 200 μέτρων θα υπάρχουν εναλλαγές με χιονόνερο. Αξιοσημείωτες χιονοστρώσεις θα έχουμε στα βόρεια προάστια και γενικότερα παντού γύρω από την Αθήνα με υψόμετρο άνω των 200 μέτρων.

Παρασκευή 30/12

Χιονοπτώσεις ανά διστήματα, στα βόρεια και ανατολικά πρόσκαιρα πιο πυκνές, θα υπάρχουν και δαστήματα βελτίωσης όμως, ιδίως στα νότια και δυτικά, όπου θα υπάρχουν και διαστήματα με ήλιο, στο κέντρο της Αθήνας και σε περιοχές με υψόμετρο κάτω των 200 μέτρων θα έχουμε και εναλλαγές με χιονόνερο. Αξιοσημείωτες χιονοστρώσεις θα έχουμε στα βόρεια προάστια και γενικότερα παντού γύρω από την Αθήνα με υψόμετρο άνω των 200 μέτρων. Άνεμοι από βόρειες διευθύνσεις ισχυροί και στα ανατολικά πολύ ισχυροί με σταδιακή εξασθένιση. Το κρύο θα είναι τσουχτερό.

Παραμονή Πρωτοχρονιάς και Πρωτοχρονιά

Με τα μέχρι τώρα στοιχεία, το χαμηλό που θα δημιουργηθεί στη ΝΑ λεκάνη της Μεσογείου από την Τετάρτη, δείχνει μία τάση εγκλωβισμού με αποτέλεσμα να στροβιλίζεται στάσιμο περίπου στο ίδιο σημείο μέχρι να εκφυλλιστούν πλήρως οι ψυχρές αέριες μάζες και να διαλυθεί. Η κατάσταση αυτή μπορεί να οδηγήσει σε υποτροπές του καιρού και παράταση-εμμονή του χιονιά. Ωστόσο, είναι αδύνατο να εκτιμηθεί ακρίβως από τώρα μία τέτοια εξέλιξη, τόσο ως προς το που και το αν θα σημειωθούν οι υποτροπές όσο και το αν θα αντέξουν οι ψυχρές αέριες μάζες ή θα περιοριστούν οι χιονοπτώσεις σε μεγαλύτερα υψόμετρα. Το σίγουρο είναι ότι το κρύο θα παραμείνει έντονο και για τρίτη σερί χρονιά θα αλλάξουμε χρόνο με χαμηλές θερμοκρασίες.